Gebruikersbijeenkomst de Meander

Praktische informatie over hoe het straks werkt in De Meander

10.00 uur: het is een gezellig geroezemoes in de hal van het gemeenschapshuis De Meander. Een grote groep toekomstige gebruikers drinkt een kopje koffie of thee in afwachting van de start van de bijeenkomst in de raadszaal. De meeste aanwezigen zijn nieuwsgierig naar de praktische informatie die ze gaan krijgen over het gebruik van De Meander.

Bij binnenkomst door de schuifdeuren in de hal van het “gemeentehuis” vallen meteen de veranderingen op: de kasten van de bibliotheek staan al vol boeken, door de deuren naast de raadszaal zijn de contouren van de ronde bar zichtbaar en Addy, de programmamanager van De Meander, vertelt dat gisteren het eerste huwelijk is voltrokken in de nieuwe aanbouw! Het gemeenschapshuis begint tot leven te komen.

Tekst op één van de deuren op de 1e verdieping

Bestuursvoorzitter Rien Schakenraad trapt de bijeenkomst af. Hij heet iedereen welkom en vertelt dat afgelopen week de raadszaal in gebruik is genomen. De deuren van De Meander staan na deze bijeenkomst wijd open, zoals de bedoeling is van een gemeenschapshuis.

Dan volgt de presentatie met alle informatie die de gebruikers op dit moment nodig hebben om in de komende periode te kunnen verhuizen. Maar Rien stelt ook het bestuur, dat sinds 18 april officieel van start is, nog even voor: Rien zelf als voorzitter, Claudia Bestman als vice-voorzitter, Ton Boer als secretaris, Jack van Uden als penningmeester, en Anna Zwezerijnen
Per 1 mei jl. zijn Luuk Steel als manager van de Meander en Addy van Beek als programmamanager begonnen.

Belangrijk in het hele verhaal van de Meander is het feit dat we dingen samen gaan doen. “Delen is belangrijker dan hebben” is een veel gehoorde kreet! Samen gebruik maken van de faciliteiten die de Meander biedt, samen doen. En wie is SAMEN dan? De vaste “bewoners” van de Meander zoals Mijn Gemeente Dichtbij, BINT en de bibliotheek (BABEL). Daarnaast natuurlijk de verenigingen en organisaties die nu gebruik maken van De Huif en in de komende periode een plekje krijgen in de Meander.

Het wordt een komen en gaan op het Meanderplein deze weken. De meeste gebruikers zullen gaan verhuizen. Het is aan Luuk en zijn team om alles in goede banen te leiden. Er zullen nog best onduidelijkheden zijn, vragen die op het moment van inruimen opkomen, onwennigheid, het “waar moet ik zijn?”-gevoel…… Deze verhuizingen worden op zich al een avontuur. Gelukkig is hierover nagedacht en is er een verhuisprotocol opgesteld om alles in goede banen te leiden.

De bibliotheek heeft op maandag 17 juni jl. haar deuren in de Meander geopend. Vanaf 24 juni zal BINT de overstap maken waarna de rest checkt in de weken hierna in in de Meander. Dit betekent dat na de zomervakantie, te weten vanaf maandag 2 september iedereen in de Meander zijn of haar nieuwe locatie heeft gevonden. En na al dat harde werken is het tijd om te vieren dat ook onze kern een eigen gemeenschapshuis heeft. Noteer zaterdag 7 september alvast in je agenda of op de kalender, want dan is de grootse opening van de Meander.

Op een vraag van één van de aanwezigen over de openingstijden van de Meander is het antwoord van Rien: “De Meander is niet van eikenhout, maar beweegt als riet met de gebruikers mee.” Kortom, er zal in overleg met de gebruikers gekeken worden naar mogelijkheden en wensen. Niet alleen op het gebied van de openingstijden, maar ook op andere terreinen. Wel blijft het een eigen verantwoordelijkheid van de gebruikers om mee te denken en tot oplossingen te komen.

Nadat Rien nog een paar vragen heeft beantwoord over de beveiliging, het vrijmaken van de grote hal voor evenementen en de standaarvoorzieningen qua licht, geluid en beamer, is het tijd voor een kopje koffie of thee. Daarna mogen de gebruikers gaan “rondzwerven” door de Meander om met eigen ogen te gaan bekijken waar zij terecht zullen komen. Rien bedankt de aanwezigen en gaat er vanuit dat we er samen iets moois van gaan maken. Deze afsluitende woorden worden met applaus begroet.

Onder het genot van een kopje thee orden ik mijn gedachten. Wat ga ik nu als eerste doen: de tekst van deze blog verder aanpassen of rondlopen door het gebouw? Boven mij hoor ik getik op de ramen die vanaf de eerste verdieping uitkijken op de raadszaal en toevallig op de plek waar ik met mijn IPad bezig ben. Grappig, daar staat een bekende die aan het rondstruinen is bij de ruimtes boven. Dit tekent de openheid van het gebouw. Doorkijkjes naar andere delen, veel glas en ruimte.

Ik besluit toch nog even door het multifunctionele gedeelte te lopen. Zo kan ik nog een paar foto’s maken van de vorderingen bij de bouw. Steeds zie ik nieuwe elementen, zoals het podium in het jeugdgedeelte.

Dit is mijn blog weer voor deze keer. Binnenkort is het afscheid van onze burgemeester Jan Pommer. Dit wordt de eerste grote activiteit voor de Meander. Natuurlijk ga ik kijken hoe een afscheidsfeest is in het nieuwe gemeenschapshuis. Daarnaast wil ik ook nog in overleg met een aantal mensen die in de Meander gaan werken.

Er is nog genoeg te ontdekken, dus het avontuur zal nog even verder gaan. Hou de komende tijd het digitale MFA Magazine, Facebook en de website meandersmg.nl in de gaten! Daar wordt de volgende blog gepubliceerd.

Geef een reactie