Thuisbasis voor de jeugd

Mijn avontuur door de Meander gaat verder. Vandaag ga ik een apart onderdeel onder de loep nemen: het gedeelte waar de jeugd haar intrek zal nemen. Een ruimte die anders wordt ingericht dan de rest van de Meander. Hmm…… dat maakt me nieuwsgierig. Krijgt de jeugd een aparte ruimte? Hoe komt het jeugddeel er uit te zien? Wie gaan er dan gebruik van maken? Laten we dat maar eens verder gaan bekijken……

Eerste indruk

Vanaf het Meanderplein gezien ligt het jeugdhonk op de begane grond in het uiterst rechtse deel van het gebouw. De ingang is aan de kant van de natuurspeeltuin naast het terras. Tijdens de Open Bouw heb ik al een kijkje kunnen nemen, maar behalve een kale ruimte zonder plafond was er toen nog niet veel te zien. Als ik voorbij de houten wand in de hal van het gemeentehuis loop, zie ik dat er in de afgelopen weken hard is gewerkt. De vloer in de hal is geëgaliseerd en het houten skelet van de bar is zichtbaar. Links wordt hard gewerkt aan de binnenwanden van de aanbouw. Ook dat krijgt steeds meer vorm. Maar even focussen nu…… vandaag is mijn doel het gedeelte waar de jeugd komt. Hoe ziet dat er nu uit?

Sfeerbeelden

Als ik de ruimte binnenloop, valt me direct op dat er, zoals gepland, geen plafond is gemonteerd. Alle zichtbare onderdelen zijn met een matte zwarte verf bespoten. Dit geeft een stoere, industriële look. Doordat van drie kanten daglicht door de ramen naar binnenvalt, heb ik helemaal niet het gevoel dat de ruimte kleiner of lager lijkt dan de vorige keer. Juist doordat alle onderdelen zoals buizen, elektriciteitsdraden, ventilatieroosters etc dezelfde kleur hebben, oogt het rustiger en is het een eenheid. De wanden zijn in een lichte kleur afgewerkt. Andere kleuren worden later aangebracht.

Het jeugdgedeelte op dit moment
Plafond in het jeugdgedeelte

Ik had het voorrecht om de plannen voor de inrichting te mogen zien. In dit ontwerp is veel aandacht besteed aan het multifunctionele karakter van deze ruimte. Ik heb het wel steeds over het jeugdhonk, maar er zullen meerdere activiteiten gebruikmaken van dit deel van de Meander. Flexibiliteit is dus heel belangrijk. Een avondje gamen of film kijken doe je immers in een andere setting dan bijvoorbeeld vergaderen. De plannen die ik heb gezien, laten een strak, industrieel design zien met een knusse, gezellige afwerking door middel van lampen en verschillende accessoires. Heerlijk chillen tussen de kussens op de bank, goede verlichting boven de tafels om te handwerken, optreden op het podium of even rustig zitten en bijpraten met een bekende. Bij mooi weer de deur open en kinderen die buiten spelen. Ik zie het hier allemaal gebeuren.

Wat vinden de toekomstige gebruikers?

Wie gaan eigenlijk gebruikmaken van de ruimte? Uiteraard de jeugd. Zij worden nu regelmatig bijgepraat over de voortgang van de verbouwing en de inrichting. Toch vinden zij het lastig om aan te geven hoe zij denken dat het straks wordt. Ze hebben er wel zin in, zo’n hele nieuwe ruimte. Onder leiding van jongerenwerker Edwin Voets zullen er allerhande activiteiten worden georganiseerd voor en door de jeugd. Denk aan buitenactiviteiten, (laser)gamen, spelletjes doen, knutselen enzovoort. In een grote groep of juist één op één met de jongerenwerker. Georganiseerd door BINT of onder regie van de jongeren zelf. Alleen voor de jeugd of in samenwerking met andere gebruikers, zoals vrijwilligers en bezoekers van Wijkplein Theereheide.

Tijdens een toevallig gesprek met een vrijwilligster van Wijkplein Theereheide merk ik dat ook zij het nog lastig vindt om zich een voorstelling te maken van de mogelijkheden die deze ruimte hen kan bieden. Ze vindt de plaats van het terras positief zo naast de ingang, heerlijk om bij mooi weer buiten te zitten met uitzicht op de natuurspeeltuin. Ook het feit dat er zoveel direct daglicht binnen valt, vindt ze een groot pluspunt. In de ruimte in de Huif waar Bakkie Welkom nu is gehuisvest wordt dit toch wel gemist. Verder is het vooral afwachten tot de verhuizing, met een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar het eindresultaat.

Het feit dat de jeugd gaat verhuizen naar de Meander, maakt zelfs bij vrijwilligers van het Wijkplein aan de Irenestraat iets los. Vrijwilligers Ad en Peter maken nu al plannen om de herinneringsboompjes van Jeremy en Joël straks op een goede manier te verhuizen naar hun nieuwe plek. Als herinnering aan beide jongens die als vrijwilliger en bezoeker naar de Irenestraat kwamen en op veel te jonge leeftijd zijn verongelukt, heeft Wijkplein Gestel deze boompjes aan de jeugd geschonken. Mooi om te zien hoe belangrijk de verzorging en een zorgvuldige verhuizing worden gevonden. Bij de Meander wordt een mooie plek voor de boompjes gezocht.

En nu….?

Het gaat nog even duren voordat de werkzaamheden in het ‘jeugdgedeelte’ zijn afgewerkt. Het wordt steeds zichtbaarder in hoeverre de inrichting afwijkt van de rest van de Meander. Kijkend naar de plannen en ideeën denk ik dat het een prettige plek wordt voor de gebruikers. Met een eigen identiteit waar hele diverse activiteiten plaatsvinden, binnen en buiten, jong en oud, individueel en gezamenlijk.

Impressie van de sfeer

Het voelt niet als een aparte thuisbasis voor de jeugd. Zij kunnen uiteraard ook gebruik maken van de andere faciliteiten van de Meander, net zoals anderen in dit gedeelte terecht kunnen. Dit kan wel een plek zijn waar iemand zich even terug kan trekken met een boek of voor een praatje, waar net even een andere sfeer hangt, waar verbinding ontstaat tussen verschillende doelgroepen en iedereen zich op zijn gemak kan voelen.

Tot slot

Bij dit bezoek voelde ik me helaas nog geen 10 jaar jonger worden (zie mijn blog over de Open Bouw), maar…….. ik blijf de werkzaamheden volgen. En wie weet: tegen de tijd dat deze ruimte klaar is en de verhuizing heeft plaatsgevonden, probeer ik het gewoon nog een keer!

De komende weken ga ik verder op avontuur in de Meander. Dus, hou de komende tijd het digitale MFA Magazine, Facebook en de website meandersmg.nl in de gaten voor meer nieuws over de Meander!

Geef een reactie