Open Bouw Meander

Het eerste deel van mijn avontuur in de Meander start op zaterdag 23 februari: het zonnetje schijnt en veel inwoners van Sint-Michielsgestel hebben zin om de rondleiding bij te wonen. Ik ben bij de Open Bouw in de Meander. Er lopen voortdurend mensen binnen, zodat het gezellig druk is. In de raadszaal worden we ontvangen met een kopje koffie of thee en een koekje en kunnen we wachten op de eerstvolgende rondleiding. Ik heb direct een gevoel van verbouwen en klussen als ik naar de vloer kijkt. Er ligt nog zaagsel van het verwijderen van het vaste meubilair eerder deze week. Ik hoor iemand vragen of dat niet opgeruimd had kunnen worden, maar voor mij past het in de sfeer van de verbouwing. In een groep van 15 tot 20 geïnteresseerden ga ik vanuit de raadszaal met de rondleiding mee. Ik ben benieuwd…..

Rondleiding

Een van de eerste ruimtes die we zien, is de grote hal. Wat me hier opvalt, is het kleurgebruik. Wat gek dat ik nooit heb gezien dat hier pasteltinten zijn gebruikt. Eerlijk is eerlijk, ik  loop niet naar de balie van de burgerlijke stand om mijn rijbewijs te laten verlengen, terwijl ik de muren en het plafond aan een inspectie onderwerp. Maar als ik nu eens goed om me heen kijk, vallen de kleinste details me op. De kleuren, de vormen.

Frits, die de rondleiding geeft en betrokken is bij de verbouwing, vertelt over het op maat gemaakte meubel waarin de bibliotheek straks haar boeken zal plaatsen. Net als de Meander is dit meubel multifunctioneel: deels te gebruiken als podium, deels zijn de kasten met bibliotheekboeken verplaatsbaar, zodat plaats gemaakt kan worden voor bijvoorbeeld stoelen bij een toneelvoorstelling.

Ik probeer me voor te stellen hoe de hal er uit gaat zien als er een voorstelling of optreden is. Het is donker, de gordijnen bij de trap zijn gesloten om een sfeer van gezelligheid te creëren en de mensen wachten vol spanning af wat er op het toneel gaat gebeuren. Het belooft een gezellige avond te worden met als afsluiting een drankje in de foyer. Ja, dit kan ik me wel voorstellen.

Het jeugdgedeelte!

Lastiger vind ik het om de ronde bar voor ogen te krijgen die bij de foyer komt. In dit gedeelte van de Meander wordt nog volop verbouwd, je kijkt zo op het metalen geraamte van de gloednieuwe aanbouw. Daar gaat de harmonie repeteren. Deze nieuwe ruimte kan overigens ook als trouwzaal dienst doen, wat mooie plaatjes op zal leveren met buiten: het groen, de Dommel en in de verte de toren. De rondleiding gaat verder langs het werkcafé met het terras, maar ik ben vooral nieuwsgierig naar het jeugdhonk. Nu is dat nog een kale ruimte, maar het dartbord en de sjoelbak die er staan, geven aan dat we in het jeugdgedeelte zijn. Deze ruimte krijgt een uitstraling die de jeugd aanspreekt. Industrieel, eigentijds, met ander kleurgebruik dan de rest van het gebouw: als je hier straks binnenloopt, voel je je 10 jaar jonger, aldus Frits. Dat ga ik zeker uitproberen! Fijn dat de jeugd haar eigen plekje krijgt!

Op de eerste verdieping zien we vervolgens diverse cursusruimtes die al klaar zijn. Muziekruimtes voor Medez bijvoorbeeld. Hier zie ik aan de kozijnen dat er een muur voor geplaatst is in verband met het geluid. Prima oplossing, samen met de extra deur moet dit er voor zorgen dat de cursisten verderop in de hal tijdens de schildercursussen niet opgeschrikt worden door muziekleerlingen die toonladders oefenen.

Twee kamers zijn samengevoegd tot één cursusruimte, waarbij beide oorspronkelijke deuren behouden zijn. Hiermee wordt de vorm en daardoor de symmetrie van de bouwstijl in stand gehouden. Dat kan ik wel waarderen.

Oplossingen

Kastenwand cursusruimte

Een zorg in ons dorp die ook mij ter ore is gekomen, is de opslagruimte van de Meander. Natuurlijk let ik hier tijdens de rondleiding op. De cursusruimtes zijn voorzien van kastenwanden, van plafond tot vloer en lekker diep. Allemaal met een eigen sleuteltje er op. In het trappenhuis onder de trappen zijn muurtjes geplaatst met deuren, zodat extra bergruimte wordt gecreëerd in wat anders loze ruimte blijft. Frits laat ook een aantal kleinere ruimtes zien die als bergruimte gebruikt gaan worden. Of dit alles bij elkaar genoeg zal zijn, zal moeten blijken. Maar ik zie dat er bij de verbouwing wordt gezocht naar goede oplossingen. Nog een voorbeeld hiervan is de kleischeider die in één van de cursusruimtes is geïnstalleerd. Wordt gereedschap dat wordt gebruikt voor het werken met klei schoongemaakt in de roestvrijstalen spoelbakken, dan zorgt dit apparaat er voor dat de klei niet door de afvoer in de riolering terecht komt. Dit voorkomt verstoppingen. Slim!

Tot slot

Na de rondleiding zit ik met een kopje thee in de raadszaal te luisteren naar mensen die nog met de rondleiding meegaan en mensen die al zijn geweest. Leuk om de verwachtingen en de reacties te horen. Ik denk dat het al met al een geslaagde dag is geweest. Er waren circa 400 geïnteresseerden die een kijkje achter het houten scherm in de hal hebben genomen en er is door de gemeente een tipje van de sluier opgelicht.

De komende weken ga ik verder op avontuur in de Meander. In mijn volgende blog ga ik het jeugdhonk nader bekijken. Hoe komt dat er nu echt uit te zien? Wie gaan er allemaal gebruik van maken? Wat vindt de jeugd er zelf van?

Kortom, hou de komende tijd het digitale MFA Magazine, Facebook en de website meandersmg.nl in de gaten!

Geef een reactie